életmód és mobil marketing. telefonos alkalmazások. ipari télikert - terasz. online pr-cikk. laptop szerviz budapest. weboptimalizálás

BlackBerry PlayBook táblagép

BlackBerry PlayBook tablet készülék

 Táblagép. Idő töltő laptop. A Blackberryt eredetileg üzletemberek telefonjának szánták, később a gyártó cég, a kanadai RIM nyitott más rétegek felé is, illetve az iPhone, és az annak nyomán elszaporodó érintőképernyős okostelefonok új potenciális felhasználóréteget hoztak a Blacberrynek is.

blackberry-playbook-tablagep.jpg

A korai vélemények a termék 2010-es megjelenésekor vegyesek voltak, a szakma megállapította, hogy bár a hardver jó, számos funkció hiányzik. Az előtörténet ismert: a RIM a monolitikus mikrokernelre épülő QNX operációs rendszer 2010-es felvásárlása után kezdett dolgozni a PlayBook operációs rendszerén, ám az eszköz 2011 áprilisi bemutatójáig rendelkezésre álló szűkös fejlesztési időkeret megbosszulta magát. A tablet natív e-mail kliens, szervező és névjegyzék-alkalmazás nélkül került a boltokba, és a helyzeten az sem segített sokat, hogy a BlackBerry-tulajdonosok egy egyébként egyedülálló megoldással tudták böngészni a telefonjukra érkező leveleiket, vagy naptárbejegyzéseiket a PlayBookon.

A BlackBerry PlayBook volt 2011-ben az első internettábla, melyet az Egyesül Államok kormányhivatalai is használtak

Nemzetbiztonsági okok miatt a kormányzati hivatalok világszerte csak olyan távközlési és számítástechnikai berendezéseket, illetve technológiákat használhatnak, melyek az adott ország biztonsági előírásainak megfelelnek. Az Egyesült Államok kormányhivatalai így csak a Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Hivatal (NIST – National Institute of Standards and Technology) által FIPS 140-2 Szövetségi Információfeldolgozó Szabványnak (FIPS – Federal Information Processing Standard) megfelelő eszközöket használhatnak, melyet nemrég a BlackBerry PlayBook is megszerzett. A Research In Motion állítása szerint a QNX alapú internettábla az egyetlen a piacon, mely a legmagasabb biztonsági elvárásoknak is megfelel, vagyis a konkurens gyártók megoldásai közül ezen a téren egészen biztosan kiemelkedik. Maga a tanúsítvány persze nem jelenti azt, hogy az amerikai kormányhivatalok valóban használni fogják a készüléket, ilyen utalásokat egyébként a kanadai gyártó sajtóközleménye sem tartalmaz.

Vállalati BlackBerry PlayBook táblagép

Vállalati alkalmazás esetén a BlackBerry PlayBook tablet készülék egy személyes környezetet használ. A vállalat IT osztálya létrehozhat egy munkakörnyezetet, ha igényel egy kezelési megoldást. A BlackBerry Bridge környezettel létrehozhat egy elszigetelt területet, ahol megtekintheti az adatokat és alkalmazásokat a BlackBerry okostelefonon. A személyes környezet lehetővé teszi a tablet készülék használatát anélkül, hogy befolyásolná a vállalat biztonsági előírásait a vállalati környezetben. A személyes környezet lehetővé teszi, hogy a tablet készüléket olyan tevékenységekhez használja, amelyekbe a munkáltató nem egyezett bele, mint például videók letöltése, online játékok játszása, vagy személyes fényképek és Facebook bejegyzések feltöltése.

A munkahelyi környezet tartalmazhatja a BlackBerry App World módosított verzióját, amely tartalmazza azokat az alkalmazásokat, amelyeket munkahelyén letölthet és használhat. Ezen kívül olyan területet is kínál, ahol létrehozhat, szerkeszthet és elmenthet munkahelyi dokumentumokat és diákat - olvasható a BlackBerry PlayBook táblagép 2013-as használati utasításában.

A hwsw.hu 2011. szeptemberében ezeket írta a tablet gép kudarcáról:

Totális kudarc a RIM első és talán utolsó tablete, a PlayBook - a készülékből fél év alatt hétszáz ezer darab fogyott mindössze, ráadásul az eladások nem növekedő, hanem csökkenő tendenciát mutatnak. A RIM-et váratlanul érte a sikertelenség, a felhalmozott készleteken a cég nem tud túladni. A PlayBookot gyártó Quanta Computer csökkentette a gyártási volument, de egyes hírek szerint teljesen le is állította és közel ezer dolgozót bocsátott el, akik korábban a PlayBook összeszerelésén dolgoztak.

Hogy a tablet mennyire nem fogy, azt jól mutatja, hogy az amerikai kiskereskedők jóval az ajánlott ár alatt próbálják meg kiszórni őket. Az Office Depot és a Staples az eredeti 499 dollár helyett 399 dollárért adják a készüléket és még egy 100 dolláros ajándékkupont is adnak a vásárlóknak, a Best Buy pedig 299 dollárra vitte le a 16 gigabájtos PlayBook árát. A 32 gigabájtos és a 64 gigabájtos verzió árát is 200 dollárral csökkentette az elektronikai áruházlánc, így azok most 399 és 499 dollárba kerülnek.

Szoftveres hiányosságok

A PlayBook idén tavasszal debütált, néhány héttel az iPad 2 után, így kevés figyelmet kapott a médiában és a fogyasztóktól is. A készülék a hardverét tekintve versenyképesnek mondható, 1 GHz-es kétmagos processzor dolgozik a 7 hüvelykes, 1024x600 pixeles felbontású kapacitív érintőkijelző alatt, a grafikáról PowerVR SGX540 videovezérlő gondoskodik, a rendszermemória 1 gigabájt, a háttértár pedig kiviteltől függően 16-64 gigabájt lehet. A tabletben természetesen van Wi-Fi, Bluetooth, giroszkóp, USB- és HDMI-csatlakozó. A teljes multitaskingot nyújtó BlackBerry Tablet OS szoftvert felkészítették mindenre, ami ma egy tablettől elvárható, ennek megfelelően a készülék WebKit-alapú böngészője HTML5-kompatibilis és teljes Adobe Flash 10.1 és AIR támogatást is biztosít, emellett futnak rajta a Java alkalmazások is.

Erősen korlátozta a PlayBook képességeit, hogy a táblagépen például nincs gyárilag e-mail kliens, nincs rajta naptár és egyelőre a BlackBerry Messengert sem támogatja a készülék. A vállalat a megjelenéskor azt ígérte, a szoftveres hiányosságokat gyorsan orvosolni fogja, azonban a frissített operációs rendszer és szoftverkészlet a mai napig nem érkezett meg.

Az áprilisi premieren a vállalat és az elemzők is optimistán álltak a PlayBookhoz, a Gartner például azt várta, hogy a hiányosságok ellenére 2011-ben 4-7 millió készülék fogy el - ehhez képest az eddig eladott 700 ezer példány fájdalmasan kevés. A Collins Stewart elemzője, John Vihm az ügyfeleinek küldött hírlevélben tegnap azt írta, a RIM felfüggesztette a PlayBook gyártását és törölte a további tabletek fejlesztését is. Frissítés: A vállalat a Reutersnek tagadta az értesülést és alaptalannak nevezte azokat az információkat, amely szerint a PlayBook termékvonal megszüntetésére készülne. "A RIM továbbra is elkötelezett a tabletpiac és a QNX platform mellett.

Megtörni az iPad uralmát?

A táblagépek piacén egyelőre minden versenyző lepattan az iPadről, az Apple készülékének sikerét nem hogy megismételni, de még csak megközelíteni sem sikerült senkinek. A próbálkozásba beletört a bicskája a RIM mellett a HP-nek is, amely a nyáron dobta piacra webOS-alapú TouchPad készülékét, hogy aztán augusztus végén bejelentse, leállítja a gyártást. A Motorola Xoom és a Samsung Galaxy Tab se hozza a várt eladási számokat egyelőre, utóbbi miatt ráadásul késhegyig menő jogvita alakult ki az Apple és a Samsung között. Sok kicsi sokra megy alapon azonban az Android már megszerezte a tabletpiac mintegy negyedét az iOS-től.

Frissítés 2014: A PlayBook hattyúdala

Hivatalos: A 2014. március 31-én kiadott frissítés az utolsó a PlayBookhoz, a gyártó hivatalosan is bejelentette, hogy ezze vége a termék szoftvertámogatásának. Ám sajnos ez a legutolsó frissítés sem tartalmaz lényeges fejlesztéseket, így a remélt android támogatás és a Hub is csak a vérmesebb felhasználók légvára marad.

Egy szakmai blog visszatekintett a PlayBook történetére, a szakíró szerint a BlackBerry tablete egy hatalmas lehetőségekkel induló kiváló innováció volt, amely a körülmények áldozatává vált. A PlayBook volt a BB10 dev alphája, sok olyan dolog van a tabletben ami a BB10-es rendszerbe átöröklődött. A rendszer lelke ugyanaz a QNX mint a BB10-ben vagy azon a számtalan helyen ahol (autós fedélzeti rendszerek, atomerőművek, orvosi műszerek stb) a legjobb párhuzamos alkalmazás futtató rendszerre van szükség.

A PlayBook OS és a BB10 hasonlósága már itt is elég jól látszik, hiszen a kijelző körüli érintésérzékeny terület bár sokkal kisebb méretben, de megtálalható a BB10-és telefonokon. Szintén itt emelném ki, hogy a BB10-es telefonok hosszabbik oldalán található a HDMI-port és az USB úgy mint a PlayBookon.

Mivel a PlayBook pont 3 éve került a boltokba, nem meglepő, hogy a BB10 mostanra már köröket ver a PlayBook OS-re mind gyorsaságban.

A PlayBook kapcsán érdemes kiemelni a korát bizonyos szempontból messze megelőző böngészőt, mely teljes Flash- és JavaScript-támogatást kínált, bár a használhatóságának nem tett éppen jót, hogy a böngésző teljes mértékben az Adobe AIR-re támaszkodott. Végezetül a PlayBook OS a BlackBerry telefonokkal karöltve, a Bridge működési mechanizmusának köszönhetően (a telefon adatai nem tárolódnak a tablet háttértárán) az egyik legbiztonságosabb multiscreen kommunikációs megoldásnak számít a mai napig.

A PlayBook ígéretes koncepcióként, és sok szempontból igazi újító eszközként indult 2011-ben útjára,

ám végül valami mégis oda vezetett, hogy a BlackBerry kis túlzással fülét-farkát behúzva kihátrált a tabletpiacról. A tablet-koncepció elvérzéséhez sorozatos, hibás (marketing)döntések vezettek, melyet részben a régi cégvezetés hozott meg, Thorsten Heins pedig csak olajat öntött a tűzre akkor, amikor kijelentette, hogy a tabletekre valójában semmi szükség.

A PlayBook 2011. április 19-én került a boltokba. Élt (nem egészen) 3 évet.

Újabb kütyü: mindössze 199 dollárba kerül


amazon-kindle.jpg

A tabletpiacra új belépőként érkezett 2011 szeptemberében az Amazon Kindle Fire, amely a PlayBookhoz kísértetiesen hasonló külsővel és hardverrel rendelkezik és mindössze 199 dollárba kerül. A terméket november közepétől szállítja az Amazon, eleinte csak az Egyesült Államokban, ahol a képességei és az ára alapján feltehetően óriási siker lesz.

Két héttel később érkezik a tabletgép piacra a Cisco Cius, amely szintén 7 hüvelykes kijelzővel rendelkezik és Androidot futtat, ezt a terméket elsősorban vállalati felhasználásra ajánlja a cég, a megkülönböztető képességeket a videokonferencia és a tömeges sms küldéssel megvalósított sms-kampány terén kell majd keresni.

A BlackBerry PlayBook tablet és a vállalati felhasználás

Laptop szerviz - akku töltő

  • Tablet akkumulátor budapesti laptophardware szervízből - táblagép akku

tablet érintőkijelző - okostelefonok - android - operációs rendszer telepítése táblagépre és mobiltelefonra - táblagép alkalmazás, alkatrészek és tartozékok: tablet és notebook akkumulátor töltő típusok - < laptop szerviz, akku töltők >

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilmarketing.blog.hu/api/trackback/id/tr338521328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

mobilmarketing - tömeges sms

A mobilmarketing blog létrejöttét az iparág hazai fejlődése ösztönözte 2010-ben. Akkoriban egyre többen láttak fantáziát a telefonos kommunikáció mobil ágazatában. Ma cégek sokasága használ mobilmarketing eszközöket. A blog célja az volt, hogy a magyarországi és külföldi példák, hírek közzétételével, azok véleményezésén keresztül minél többen ismerjék meg a mobilmarketinget, az online marketing eszköztárát. A MOBILMARKETING BLOG 2016-ban megújult és keresőmarketing célokat is szolgál. | Mobilmarketing példák | javaslatok | megoldások | érdekességek | életmód és mobil marketing. telefonos alkalmazások. ipari télikert - terasz. online pr-cikk. laptop szerviz budapest. weboptimalizálás | Mobil marketing módszer az SMS-kampány indítása. Aktuális téma: tömeges SMS-küldés mobiltelefonra. Okostelefon alkalmazások, hírek az online marketing világából - Tartalommarketing - Honlapoptimalizálás
süti beállítások módosítása