életmód és mobil marketing. telefonos alkalmazások. ipari télikert - terasz. online pr-cikk. laptop szerviz budapest. weboptimalizálás

Google-perek, harcok: Android, Books

Google Android, Google Könyvek: érdekharc, per, szerzői jog. Piaci szereplők, EU.

Az internetes keresésben első cég az online világnak olyannyira meghatározó szereplője lett, hogy érdekei érvényesítése óhatatlanul más szereplők érdekeit sérti. Így harcok és gyakran pereskedések kísérik működését. Az okostelefonok terén az Android miatt folyik a csetepaté az EU-val, a Google Books-szal viszont pert nyertek.

google android: mobilmarketing

Európa kontra Google Android

Ádáz harcot hirdet az okos mobiltelefonok nagy részét hajtó Android operációs rendszer ellen az Európai Bizottság. A kérdéssel foglalkozó uniós illetékesek a Microsoft elleni kíméletlen és nagyszabású hadjárathoz hasonlították a Google Android elleni fellépést. A hírek szerint brüsszelben hamarosan véglegesítik az internetes óriáscég által kifejlesztett Android operációs rendszer elleni vádakat, miután akár az is előfordulhat, hogy az EU versenypolitikai biztosa hamarosan a nyilvánosság elé tárja, végül is mi a gondja az uniónak az Androiddal.

Emlékezhetünk: a főleg keresőjéről ismert világcég ellen egyszer már eljárás indult, mert a vád szerint piaci helyzetével visszaélve az online keresési találatokat úgy manipulálta, hogy saját szolgáltatásait jelenítette meg előbb a listán. Ezt a Google természetesen tagadta (a cég határozottan elutasítja, hogy a nyílt forráskódú Androiddal megsértené a versenyelveket), és - valljuk be őszintén - hitelességét is veszteni a kereső, megkérdőjelezhető lenne a megfelelősége, ha a véd beigazolódna. Persze sokakat aggodalommal tölti el, hogy a Google visszaélhet azzal, hogy a felhasználók gyárilag telepített alkalmazásokra vágynak, hogy a mobil eszközt a kicsomagolás után azonnal használatba vehessék, de porig rombolná a keresőmogul presztizsét ha ezzel ténylegesen is visszaélne.

A nemzetközi üzleti joggyakorlásban jártas elemzők szerint éppenséggel van miért aggódnia a Google-nak: manapság a felhasználók keresései és internetes tranzakciók jobbára mobilplatformról indulnak, így a helyzet eléggé világos: valóban van mód a helyzettel való visszaélésre.

A szemünk előtt zajló mobilforradalom egyik nagy nyertese éppen a Google lett: hitelt érdemlő felmérések szerint a világ okostelefonjainak 80 százalékát a Google által kifejlesztett Android operációs rendszer működteti. A rivális Apple részesedése mindössze 13 százalék.

google könyvek

 

Nem sért jogot a Google Books

Az online világ vezető vállalata számára - immáron jogerősen - kedvező döntéssel zárult az az évtizedes jogi (főge szerzői jogi) csatározás, amelyet a könyvek online elérhetővé tétele miatt indítottak a Google ellen.

Még 2004-ben indult el a Google Books projekt (Google Könyvek), amely a világ legátfogóbb teljes szöveges könyvkeresője (vagy könyves szövegkeresője) lett. A projektben marketingeljárásokat alig alkalmazó keresőóriás elképesztő mennyiségben szkenneli be a Gutenberg galaxist. (A programban magyar könyvritkaságok is elérhetők.)

Az Authors Guild nevű jelentős befolyású amerikai írószervezet már 2005-ben jogi eljárást kezdeményezett a szerzői jogok megsértése miatt a Google ellen, érvelésük szerint a világprojekt aláássa a szerzőknek a könyvkiadással adódó pézkeresési lehetőségeit.

Az amerikai legfelsőbb bíróság törvényszéke azonban a Google érvelését fogadta el: a vállalat a “méltányos használat” elve szerint állítja össze az adatbázist, és igaz ugyan az állítás, hogy a könyvek teljes szövegében lehet keresni, ám a kötetek nem olvashatók el, csupán a keresett idézett szövegkörnyezetét mutatja meg belőlük a rendszer. Ez pedig nem megy túl a nyomtatásban is megengedett idézés, szemelvény-bemutatás gyakorlatán, amely nem von maga után jogkövetkezményeket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilmarketing.blog.hu/api/trackback/id/tr908647556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

mobilmarketing - tömeges sms

A mobilmarketing blog létrejöttét az iparág hazai fejlődése ösztönözte 2010-ben. Akkoriban egyre többen láttak fantáziát a telefonos kommunikáció mobil ágazatában. Ma cégek sokasága használ mobilmarketing eszközöket. A blog célja az volt, hogy a magyarországi és külföldi példák, hírek közzétételével, azok véleményezésén keresztül minél többen ismerjék meg a mobilmarketinget, az online marketing eszköztárát. A MOBILMARKETING BLOG 2016-ban megújult és keresőmarketing célokat is szolgál. | Mobilmarketing példák | javaslatok | megoldások | érdekességek | életmód és mobil marketing. telefonos alkalmazások. ipari télikert - terasz. online pr-cikk. laptop szerviz budapest. weboptimalizálás | Mobil marketing módszer az SMS-kampány indítása. Aktuális téma: tömeges SMS-küldés mobiltelefonra. Okostelefon alkalmazások, hírek az online marketing világából - Tartalommarketing - Honlapoptimalizálás
süti beállítások módosítása